25 Ekim 2014 Cumartesi

Keşif Noktamız ÜSKÜP - SKOPJE



MAKEDONYA (MAKEDONYA CUMHURİYETİ – MAKEDONYA ESKİ YUGOSLAV CUMHURİYETİ)

Konumu: Balkanlar

Başkenti: Üsküp

Para Birimi: MKD - Denar (1 Makedon Denarı yaklaşık 0.046 Türk Lirasına denk gelmektedir) Güncel kur için http://www.xe.com/ ‘u ziyaret edebilirsiniz.

Dili: Makedonca


Keşif Noktamız ÜSKÜP - SKOPJE
(29/06/2014-30/06/2014)

2014 yaz tatilimiz için Balkanlardayız ve ilk durağımız Makedonya’nın başkenti (ve aynı zamanda da en büyük şehri) Üsküp!

İstanbul'dan bindiğimiz uçaktan Üsküp'te indik, bagajlarımızı aldık, e peki şimdi ne yapacağız?!

Yola çıkmadan önce biraz dersimizi çalışmıştık, konaklamayı ihmal etmedik, www.booking.com 'dan otel rezervasyonumuzu yaptırmıştık ve şehre adım attığımızda bildiğimiz tek şey kaldığımız otelin adı ve tahmini lokasyonuydu :)

Havaalanında elimizde bagajlar biraz turladık; döviz bürosundaki kura bir göz attık (önceki tecrübelerimizden yola çıkarak havaalanındaki döviz bürosundan sadece o anki ihtiyacımız -şehir merkezine ulaşım için- kadar döviz bozdurduk, şehir merkezinde daha uygun kurlar bulmamız mümkün, unutmadan belirteyim Türkiye'den yanımıza Euro alarak yola çıktık, her ne kadar bir çok yer TL için de kur verse de Euro kurları daha avantajlı, tüm gezi boyunca Euro ve yerel para birimleri eşlik edecek bize), gsm operatörlerinin mağaza ve standlarından uygun internet paketi aradık (ancak içimize sinen :) bir paket bulamayınca almamaya karar verdik), ve tabii en önemlisi şehir merkezine nasıl ulaşırız sorusuna cevap aradık. Hiç yabancı olmadığımız bir cevap ile karşılaştık, bizdeki Havaş gibi... Ama adı daha havalı Vardar Ekspres! Gerçi en havalısı havaalanının kendisi ya neyse ‘Alexander the Great Airport’ :) Bu servis için biletleri havaalanı binasının içinden, firmanın kendi standından kişibaşı 150-MKD karşılığında temin edebilirsiniz, otobüse binderken de görevliye bileti göstermeniz yeterli olacaktır. Otobüslerin güncel kalkış/varış saatleri ile bilet fiyatlarını www.vardarekspres.com.mk sitesinden rahatlıkla bulabilirsiniz. Vardar Ekspres’in şehir merkezinde 4 ana durağı var; inmek için bu duraklardan size en uygun olanını seçebilirsiniz. Bu duraklar otobüsün güzergahına göre sırasıyla Hotel Continental, International Bus/Railway Station, Hotel Holiday Inn ve Hotel Alexander Palace. Bizim bir sonraki keşif noktamıza ulaşımımız otobüs ile olacağı için (çalıştığımız dersler sonucunda verdiğimiz bir karar olarak) kalacağımız oteli otobüs istasyonuna (International Bus Station’a) yakın bir lokasyonda seçmeye karar vermiştik; bu çerçevede biz havaalanından bindiğimiz Vardar Ekspres otobüsünden ‘International Bus/Railway Station’ (yerel dil ile 'Skopje Avtobusko Stanica) durağında indik (inince de hazır otobüs şirketlerinin ofislerine yakınken -bu ofisler bizdeki gibi otobüs istasyonunun içinde- bir sonraki keşif noktamıza hangi firmanın gittiğini, otobüs saatlerini ve otobüslerin kalabalık olup olmadığını kısacası biletleri önceden mi yoksa binmeden  hemen önce alıp alamayacağımızı öğrendik) ve 7-8 dakikalık bir yürüyüşün ardından otelimize ulaştık, Motel Le Village. http://www.booking.com/hotel/mk/motel-hostel-le-village.tr.html?aid=397610;label=gog235jc-index-XX-XX-XX-unspec-tr-com-L%3Atr-V%3A0CC4QFjAA-O%3Aunk-B%3Aunk-N%3AXX-S%3Abo;sid=d90eb1e995873b2740cd84850e42093e;dcid=4;checkin=2014-10-28;checkout=2014-10-29;ucfs=1;srfid=f61401c2f7c677d78b83edc6f4007a7d4fb2e6e0X11

Otel her zamanki kriterlerimiz olan uygun fiyat, temiz oda ve şehir merkezine yakın lokasyon özelliklerinin tamamını karşılıyor. Üsküp’ü gezerken herhangi bir şehir içi ulaşım aracı kullanmadığımızı da belirteyim, tabanlara kuvvet Osmanlı toprakları bizi bekler...

Önceden telefonlarımıza indirdiğimiz haritalarımızın (akıllı telefonlarımızda 'Galileo' isimli uygulamayı kullandık, uygulama internet erişimi olmadan offline çalışabiliyor ve bu özelliği ile yurtdışı gezilerinde kurtarıcı oluyor, uygulamayı yükledikten sonra yanlış hatırlamıyorsam ilk 5 gün ücretsiz kullanabiliyorsunuz, yani istediğiniz şehirlerin haritalarını indirip gezmeyi planladığınız yerleri işaretleyebiliyorsunuz, sonrasında geziniz ister bir hafta isterse bir ay sonra olsun yüklediğiniz tüm harita ve bilgileri kullanabiliyorsunuz) da yardımıyla işte keşif noktalarımız:

Statue of Alexander the Great & Macedonia Square - Büyük İskender Heykeli ve Makedonya Meydanı

Makedonya Meydanı'ndaki diğer güzellikler

Stone Bridge - Taş Köprü (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü)

The Warrior on a Horse - Atın üzerindeki Savaşçı

Porta Makedonija (Triumphal Arc) - Makedonya Kapısı

Memorial House of Mother Teresa - Rahibe Teresa Evi

Old Railway Station (Skopje City Musuem) - Eski Tren İstasyonu (Üsküp Şehir Müzesi)


The Musuem of the Macedonian Struggle (The Musuem of National Fight) - Makedon Milli Mücadele Müzesi

Clock Tower - Saat Kulesi

Kale Fortress - Üsküp Kalesi'nden şehir manzaraları


Kalede bir heykel... 

Camiiler


Bedesten'de bir sokak

Genel görünümler




Üzeri kapalı pazar yeri
Bu pazar yeri içerik olarak bizim mahalle pazarlarına çok benziyor; meyve, sebze, peynir, zeytin, vb aradıklarınızı rahatlıkla bulmanız mümkün...

Tarih 26 Temmuz 1963, saat sabah 05:17.  Depremde şehrin yaklaşık %75'i yerle bir olmuş... Bu acı tarihi unutmamak için de şehrin belirli noktalarında ve değişik dillerde (ben Türkçeleri buldum ama) aşağıdaki renkli taşlar çıkıyor karşımıza...


Bu depremin ardından Üsküp'ün sosyalist dünyanın bir model şehri olarak yapılandırılması için proje başlatılmış ancak bu proje tam anlamıyla tamamlanamamış ve halen de devam etmekte... Şehrin dört bir yanındaki inşaat alanları, vinçler ve her yerden çıkan demirler de bunun en büyük kanıtı!



Uzun, keyifli ve dolu dolu geçen bir günün sonunda dinlenmek, acıkan karınlarımız doyurmak ve Dünya Kupası maçlarına bir göz atmak için durağımız 'Lounge Restaurant Trend&Bistro London'. Dünya mutfaklarını bulabileceğiniz mekanın içecek menüsü de bekletiyi fazlasıyla karşılıyor ancak yerel yemekleri tatmak için çok seçenek yok... The Warrior on a Horse - Atın üzerindeki Savaşçı'nın olduğu meydanda sağ tarafta kalan mekan açık havadaki masaları, ambiyansı ve çaldığı müzikler ile de keyifli saatler yaşatıyor... http://www.tripadvisor.com.tr/Restaurant_Review-g295110-d2042036-Reviews-Lounge_Restaurant_Trend_Bistro_London-Skopje_Skopje_Region.html
İkinci gün sabah ilk işimiz oteldeki kahvaltının ardından Millenium Cross - Milenyum Haçı'na gitmek. Milenyum Haçı, Hıristiyanlığın 2000. yılı anısına Vodna Dağı'nın tepesine dikilen ve dünyadaki en büyük haç anıt olma özelliği ile Üsküp'te görülebilecek yerler arasında bulunuyor. Otel yetkilisinden Haç'a teleferik ile çıkıldığı, arabaların/otobüslerin ancak belli bir yere kadar gittiği ve yolun devamında tek ulaşım aracının teleferik olduğunu öğreniyoruz. Teleferiğin kalkış noktasına ise Belediye otobüsü ile ulaşabiliyormuşuz ancak otobüsün hareket noktasına gittiğimizde öğreniyoruz ki Haç haftada bir gün, Pazartesi günleri kapalı ve bu gün Pazartesi!!! Planımızın suya düşmesi bizi ister istemez etkiliyor tabi ama 'bi dahaki Üsküp gezisine' temennilerimizle :) günün devamındaki planımızı 1-2 saat öne çekmiş oluyoruz. 
Bir sonraki keşif noktamız için Üsküp'ten ayrılacağız, çantalarımızı almaya otele döndüğümüzde ise otel çalışanı erken gelmemize şaşırıyor ve durumu açıkladığımızda özür dileyerek çok mahcup olduğunu söylüyor :))
Yola çıkmadan çalıştığımız derslerimizde :) Balkanlar'da kara yolu ile ulaşımın oldukça zor olduğunu, kimi zaman yolların kötü olması, kimi zaman ulaşım araçlarının (otobüs ve tren) kötü olması ve düzensizliği ile planlarınızın yaptığınız çerçevede gitmediğini bir çok yerde okumuştuk. Endişeli miydik? Evet, kısmen! Endişemizin nedeni karşılaşacağımız zorlukların seviyesini kestiremeyişimizdendi.
Önceden de belirttiğim gibi, havaalanından şehir merkezine geldiğimizde otobüs istasyonunda inmiştik otobüsten, yine kısa bir yürüyüş ile tekrar otobüs istasyonundayız (http://www.sas.com.mk/). Bir sonraki keşif noktası için biletlerimizi alıyoruz (bir önceki gün istasyonda öğrendik ki otobüslerde yer sıkıntısı olmuyor, otobüs saatinden 10-15 dakika önce bilet bulabiliyorsunuz ve böylelikle önceden bilet alarak kendinizi sınırlamış olmuyorsunuz).
Ve işte yollardayız...

Bir sonraki keşif noktamız MANASTIR - BITOLA!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder